Reklama
 
Blog | Martina Bittnerová

Večírek s Tisákem

Minulý rok byl pro mě plný turbulencí a ten letošní znamená vyrovnat se s nimi a nakročit novou cestu. Od roku 2011, kdy mi vyšla první kniha, jsem žila v jednom kolotoči, což s CFS považuji za dvojnásobně těžké.  Bohužel v tom řetězci událostí jsem často přestala vnímat sebe a to, co bych vlastně chtěla. Spadla jsem do škatulky „komerční autorka“, nad kterou intelektuálové ohrnují nos a komerčňáci také. Uvědomila jsem si, že ani jako člověk, ani jako tvůrce nespadám do žádné příslušné tabulky a vlastně jsem s tím vždycky trochu zápasila, protože mě okolí hodlalo za každou cenu někam nacpat, abych se stala čitelnější.  Nechci říkat, že od této chvíle nezůstane kámen na kameni, nicméně jsem rozhodnutá podniknout řadu změn.

Za první podstatný krok považuji to, že jsem se rozhodla vydat e-book podle sebe, a to výběr z mých povídek pod názvem – Večírek s Tisákem a jiné povídky. Když jsem je vydávala tištěné před třemi roky, dostala jsem radu, že název musím vymyslet prodejný, změnit názvy povídek a také musím dodržet určitý počet stran. Vzešla z toho vnějškově kniha, která stejně jako obal těch ostatních, ne zcela korespondovala s obsahem.   A teď jsem si řekla, že si mohu dovolit ten luxus vytvořit si ji podle sebe, byť jen v elektronické podobě. Tudíž jsem zredukovala výběr příběhů, vrátila se k původním názvům povídek a také jsem celý soubor jinak pojmenovala a to podle jedné nich. Na obálku jsem použila vlastní autentickou fotografii z dětství, která velmi výrazně souvisí s prvním příběhem. Tím pro mě celý cyklus dostává větší smysl, protože mapuje mou tvorbu, jež se výrazně prolínala s mým osobním životem.

Samozřejmě si jistě někteří čtenáři pomyslí – ať se s tím ta Bittnerová jde vyfotit.  Já to ale považuji za velmi důležité v tom smyslu, že si za tím mohu celkově stát, a navíc ukázat, že nejsem žádná povrchní Nanynka bažící po úspěchu, ale člověk hloubající o smyslu lidské existence, o stále opakovaných chybách, ztracených nadějích i chvilkách letmého štěstí. To vše vytváří souhrn pocitů, které do každého života patří, a najdete ho i v mých povídkách.

Pokud byste se tedy chtěli spolu se mnou ponořit do příběhů, které se staly převážně v devadesátých letech, najdete je včetně ukázky na : http://www.bezvydavatele.cz/book.php?Id=1015.

Přeji všem hezké a příjemné léto.

Reklama