Reklama
 
Blog | Martina Bittnerová

Praktický návod na přerušení živnosti v době koronavirové

Život mě vyškolil dostatečně v tom, že pomoc najdu jen na konci své pravé ruky. A tak když odezněl prvotní šok z nemožnosti realizovat domluvené přednášky a besedy, začala jsem přemýšlet nad tím, jak mohu tuto situaci prakticky a především rychle řešit. Rozhodla jsem se přerušit živnost, i když jsou nyní úřady povětšinou zavřené. Už to samo o sobě znamená určitou překážku. To, co by se dalo jindy zrealizovat během několika návštěv, musí se v současnosti realizovat na dálku a možná s pocitem trochu nejistého výsledku.

Nejsem určitě sama, kdo se s tímto problémem potýkám, a proto to berte ode mě jako drobný návod, který snad ušetří čas a hlavně nervy, neboť zrovna u jednotného formuláře jsem se, upřímně řečeno, vztekala asi hodinu.

V první řadě doporučuji pořídit si datovou schránku. Na každé větší poště dnes funguje takzvaný Czech point, kde během pár minut (na základě předložení občanského průkazu) vyplníte spolu se zaměstnankyní pošty žádost a odnesete si domů dokument s přihlašovacími údaji. Zároveň na uvedený mail přijde zpráva obsahující: „přístupové údaje do Informačního systému datových schránek.“ Obsluha schránky mi připadá velice jednoduchá, funguje jako klasická mailová pošta.

Reklama

Odtud: https://www.rzp.cz/elpod.html si pak stáhněte Javu aplikaci JRF do počítače, což znamená aplikaci na vyplnění jednotného formuláře, kterým ohlásíte příslušnému živnostenskému úřadu přerušení, nebo ukončení podnikání. Přes něj můžete o tomto kroku rovnou informovat OSSZ, FÚ, ZP i ÚP. Stačí zaškrtnout příslušná políčka. Stáhnutí Java aplikace radím z toho důvodu, že mi jednodušší online verze nešla ani přes doporučovaný Google Chrome. Vyplněný formulář lze poté rovnou odeslat na datovou schránku ŽÚ.

Já jsem si dokument zároveň stáhla i do PDF a ještě zvlášť jsem ho pro jistotu poslala do datové schránky OSSZ s tím, že žádám také o potvrzení o evidenci. Hned druhý den mi toto potvrzení přišlo a rovněž z ŽÚ „Vyrozumění o zápisu z živnostenského rejstříku.“ Toto vyrozumění jsem poslala na datovku mé zdravotní pojišťovny a zároveň i na mail na místní pobočku, která je zavřená. To samozřejmě dělat nemusíte, ale já si raději vzhledem k okolnostem ještě sama vše jistím, byť by ten jednotný informační formulář měl stačit. Zároveň jsem ještě pro jistotu poslala vyplněný formulář „Žádost o zrušení registrace“ (http://portal.pohoda.cz/pro-podnikatele/uz-podnikam/formulare/zadost-o-zruseni-registrace/)do schránky FÚ.

Jde totiž o to, že když jsem před třemi roky kvůli operaci na měsíc přerušovala živnost, na živnostenském úřadě mě upozorňovali, abych si ještě raději sama oběhla FÚ, ZP a OSSZ. Proces informování ostatních úřadů může totiž prý trvat déle a lze tak nechtěně prošvihnout povinné zákonné lhůty.

Teď opravdu nikdo netuší, jak dlouho bude karanténa trvat a než čekat na to, co vláda pro živnostníky vymyslí, rozhodla jsem se využít funkčního nástroje a to registrace na ÚP, byť ona minimální podpora mi vystačí akorát na nájem. A za březen je i tak nutné uhradit sociální a zdravotní pojištění.

Úřad práce na svých stránkách sděluje, jakým způsobem se zaregistrovat na dálku. Vyplnila jsem tři žádosti – o registraci, podporu a zprostředkování zaměstnání (ke stažení: https://www.mpsv.cz/web/cz/formulare), přestože doufám, že po ukončení všech restrikcí se vrátím k lektorské práci a obnovím živnost. Formuláře se musí podepsat a buď poslat poštou, nebo vhodit do schránky úřadu.

Já posílala poštou a využila zrychlené dodání za 30 Kč, protože pošta aktuálně nedoručuje doporučené zásilky do rukou adresáta. K formulářům je třeba dodat i ono potvrzení z OSSZ. Všechny tyto čtyři dokumenty jsem zároveň opět poslala do datové schránky ÚP. A teď už jen čekám na odezvu.

Držím nám všem palce, ať se v co největší možné míře budeme moci vrátit k práci, kterou máme rádi. Mně se zrovna dnes zdálo o tom, jak jedu na besedy. A chybí mi nejen besedy, ale hlavně všichni ti žáci, studenti, posluchači z řad veřejnosti, učitelé a knihovníci. Tak si držme navzájem palce, ať se zase brzy ve zdraví shledáme.