Reklama
 
Blog | Martina Bittnerová

Ministr Plaga neví o letních táborech zhola nic

Poslední věc, na kterou jsem vsázela ve své lektorské činnosti, byly letní tábory. Mám jich naplánováno zatím šest s tím, že pět je už plně obsazených.

Včera jsem se ale bohužel opět lekla, když jsem se dozvěděla o vyjádření ministra Plagy, který chce červencové tábory zrušit. Prý se na nich sejdou děti z různých koutů České republiky a to by „nedělalo dobrotu“.

On sám evidentně o režimu moderních dětských táborů neví vůbec nic, jinak by podobný nesmysl nemohl vypustit do médií. To, že žije odtažitě od reality, bych snad ještě pochopila, ale od čeho sedí na ministerstvu úředníci? Ti by snad měli při kontaktu s příslušnými organizacemi alespoň zjistit, jaké druhy dětských letních aktivit se nabízejí. A před plošným zákazem si ověřit, co  všechno vlastně zakazují. Ale zřejmě se do takové „fušky“ nikomu nechce. Je mnohem jednodušší  jako báťuška car vydávat pouze nové rozkazy.

Reklama

Samozřejmě i dnes se organizují hromadné tábory se stovkami účastníků, nicméně vedle toho vzniká řada komornějších akcí. Tábory totiž dávno nestojí na soutěžních závodech v pytlích a bojovkách, nýbrž nabízejí různá zaměření, jež mnohdy přímo z podstaty vyžadují menší počty dětí.

A na co ministr Plaga zcela zapomněl, jsou příměstské tábory, kde se spánek i hygiena odehrává v rodině a zájemci se setkávají pouze na bázi denního programu. Průměrný počet účastníků se pak v tomto případě pohybuje mezi patnácti až dvaceti jedinci. A navíc se nescházejí z celé republiky, ale naprosto typicky z jednoho sídliště, čtvrti, či malé obce.

Absolutně tedy nechápu, proč by se v nějaké podobě nemohl tento typ aktivit konat. Určitě lze třeba navýšit počet táborů a rozdělit kupříkladu školáky do skupinek  po deseti. Každý táborník stejně musí přinést potvrzení o bezinfekčnosti a lékař je jistě schopný ho důkladně prohlédnout a případně mu potvrzení nevystavit. Stačí jen využít  funkčních postupů a případně je upravit vzhledem k aktuální situaci.

Když tedy připustím, že se veškeré letní aktivity dětí v červenci zruší, zajímalo by mě, zda vláda počítá opět s vyplácením ošetřovného pro jednoho z rodičů. Jenomže na podobná opatření už ( obávám se) v systému docházejí peníze.

Pokud pan ministr Plaga své vyjádření myslel opravdu vážně, školáci se pochopitelně rozběhnou na venkov k prarodičům a příbuzným. Tudíž místo toho, aby zůstaly v místě bydliště a kupříkladu docházely na příměstský tábor, dodají virus nejrizikovější skupině.

Pro samotné rodiče je totiž dlouhodobě neudržitelné pracovat, vzdělávat své ratolesti a ještě jim  zajišťovat letní program. A jen tak mimochodem jde i o práci zaměstnanců organizací, které právě prázdninové aktivity poskytují.

To všechno ale očividně ani pana ministra, ani jeho kolegy netrápí. Já v tom však  postrádám logické myšlení. Toho se naší vládě zjevně dlouhodobě nedostává.

Mnozí spoluobčané posílají tvůrčí profese do supermarketů. Kdo by měl správně zasednout za pokladny  v první linii, jsou naši vládní představitelé, protože ti se zjevně vznášejí v  jiné dimenzi, která se s reálným životem naprosto míjí.

Zdroj obrázku: pexels.com