Reklama
 
Blog | Martina Bittnerová

Knihobotu a Libni zdaleka se vyhni

Uznávám, že název je trochu zcizováček. Jenomže ten nadpis myslím vystihuje vše, proč Knihobot vynechat, pokud se chcete zbavit knih. Obvykle nepodléhám reklamám, ale tentokrát jsem se nechala nachytat. Na svou obranu podotýkám, že při narůstajícím počtu Foglarovek a dalších starých tisků vyvstala otázka, jak získat doma místo pro další tituly. A začala jsem třídit knihy, které se nalézaly ve stavu více méně perfektním. Protože jsem se tím nechtěla nijak dál zaobírat, podlehla jsem vábivé reklamě Knihobotu. Ten se v ní tváří vstřícně a přátelsky, ostatně jinak to být ani nemůže.

Jenomže když to shrnu, tak je to v důsledku zase jeden úžasný startup, velice „inovativní a moderní“, jenž ovšem nestojí za nic, alespoň z pohledu prodávajícího. A proto si také mohu jako stará struktura s úlevou říci – zlaté klasické antikvariáty. A proč? Protože zlínští majitelé chtějí hodně muziky za málo peněz.

Při kontaktu s jejich firmou jsem vyzkoušela klasickou cestu, kdy jsem vyfotila vybrané tituly a poslala je na mail uvedený na jejich webu. Poté jsem s jejich souhlasem objednala kurýra. Potud vše proběhlo v pořádku. Ovšem pak se něco zadrhlo a v systému mi pořád viselo jedenáct knih ze sedmnácti. Až na písemný dotaz jsem se dozvěděla, že těch šest museli vyřadit, neboť na ořezu jsou plesnivé (viz obrázek níže). Šla jsem si je osobně vyzvednout a slečna, co mi je vydávala, mi zmíněnou vadu zopakovala s takovým odporem v hlase, že jsem se sama lekla, jestli opravdu nebydlím v nějakém nechutně vlhkém doupěti.

Toto jsou ony velice plesnivé knihy.

Doma si knihy nejprve prohlédl partner a poté si ještě dlouze prohlédl mě s výrazem, jestli jsem se náhodou nepomátla na rozumu. Žádnou závažnou vadu na nich totiž neshledal. A pak se mě dotázal, kolik peněz jsem obdržela za dosud prodané kusy. Musela jsem s pravdou ven – krásných 126 korun. A to už mi málem vypisoval žádanku do blázince.

Knihobot si opravdu hraje na „supr trupr“ nový antikvariát, který vyžaduje do komise zcela nové knihy, za něž platí naprosto směšné částky. Tento koncept lze považovat v principu za geniální. Vždyť na Maledivách je tak hezky…

Nicméně raději zůstanu u těch klasických prodejců, kteří „staře strukturují“ i v roce 2021 a hlavně! Hlavně si na nic nehrají.

Reklama