Reklama
 
Blog | Martina Bittnerová

Jak jsem konečně pochopila premiéra Fialu

Psala mi moje známá Němka. Říkejme jí Hilda. Psala mi proto, aby se zeptala, jestli se nám v České republice vede lépe, neboť na začátku léta jsem jí vylíčila, co se u nás na poli finančním i politickém děje. Samozřejmě netuším, do jaké míry mají Němci objektivní informace o našem vývoji, proto jsem jí řekla, že se nám bohužel daří ještě hůře a vyhlídky na zimu považuji za přímo katastrofické. Vypíchla jsem pár konkrétních příkladů a to, že lidé třeba dostávají faktury se zálohami na energie ve výši 19 000 Kč měsíčně, což tady na severu odpovídá výši běžné mzdy. A zároveň přitom všichni platí za benzín i za potraviny obdobné ceny jako v Německu.

Nečekala jsem přílišné pochopení, neboť už minule jsem se dozvěděla, že naši sousedé se také potýkají s problémy (a to jim přitom tu energii prodáváme levně). Ovšem tentokrát mě Hildina reakce docela zdrtila. Dozvěděla jsem se totiž, že my Češi jsme  „stateční a úžasní“, protože prakticky z celé Evropy pomáháme Ukrajincům nejvíc.

Nemůžu pochopitelně nic soudit podle názoru jedné Němky, nicméně mě přiměla pouvažovat nad tím, že možná právě tento postoj typicky představuje pohled jejích krajanů a možná všech takzvaných západních vyspělých ekonomik na nás Čechy. Jednoduše my tady můžeme zdechnout hlady (jde o to, že pomoc musí mít své hranice), ale hlavně, že jsme se postavili na tu správnou stranu a podporujeme Ukrajinu. Za to jediné si zasloužíme pozornost a potlesk. A tento okamžik mě přivedl k tomu porozumět, proč premiér Fiala vystavil na svém profilu ukrajinskou vlajku, proč všude prezentuje, že stojí za Ukrajinou a proč to vypadá, že myslí na Ukrajince zřejmě častěji než na vlastní spoluobčany. Západ to od něj chce a očekává. Jen za to bude pochválen a oceněn, po čemž zjevně při své neschopnosti, a současně touze po velké kariéře, prahne. A možná toho ocenění chce ve své intelektuální naivitě dosáhnout i pro celý národ, aby zůstal na věky tím odvážným, který se včas postavil na tu správnou stranu. Takových hrdinů z leknutí jsou bohužel plné hřbitovy. Takové hrdinství je k ničemu. Neboť jediné, v čem vidím smysl, jsou jednání o míru! To slovo jako by náhle zmizelo z evropského slovníku.

Pokud nás ale zbytek EU, jenž dodnes těží ze šikovnosti našich řemeslníků, lékařů a vědců, umí ocenit jen za pomoc na náš vlastní úkor, mělo by nás to vést pouze jedním směrem a to ven z tohoto společenství zkázy.

Protože se můžeme logicky a možná trochu provokativně ptát, co se pro nás Čechy tedy vlastně změnilo od doby, kdy nás nacistické Německo považovalo za podružnou rasu vhodnou leda na to, aby ostatním pokorně sloužila?


Reklama