Reklama
 
Blog | Martina Bittnerová

Bude Roman Prymula dobrým ministrem zdravotnictví?

V minulém týdnu se začaly v médiích objevovat výzkumy veřejného mínění, které ukazovaly, že ANO ztrácí zájem voličů. Marketingový odborník Marek Prchal proto musel něco urychleně vymyslet, aby se strana pana premiéra zase občanům vlichotila. Tak nám padl ministr zdravotnictví. A už se můžeme dočíst, kterak ho pan premiér chválí a vykládá, jak jeho gesto chápe. Tudíž si opět přičítá plusové body v očích lidí, jež bohužel nepřemýšlejí v souvislostech. Nás ostatní z toho přepadává jen úzkost.

Samozřejmě vyvstává naléhavá otázka, která figurka převezme funkci po Vojtěchovi. Mám obavu, aby se tím novým pěšákem v poli nestal Roman Prymula. Ten Prymula, jenž byl v v minulosti odvolán z funkce ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Ten důvod zněl – střet zájmů, neboť „v pozici ředitele veřejné fakultní nemocnice inkasoval desítky milionů korun od společnosti Biovomed s. r. o., kterou vlastnila a zřejmě doposud vlastní jeho dcera“ (Denik.cz). Samozřejmě z pohledu bývalého zaměstnance českého zdravotnického systému tuším, jaká korupce v něm vládne, přesto zřejmě aktivity pana Prymuly tehdy přesahovaly tolerovatelný rámec v prostředí, jež nějaké sta tisíce bokem opravdu neřeší. Nakonec můj bývalý partner se zúčastnil mnoha jednání s Prymulou a nic hezkého jsem o něm  doma neslyšela. Posléze si však Prymulu doslova vytáhl na Ministerstvo zdravotnictví  bývalý ministr a stále sloužící ředitel motolské nemocnice Ludvík. To už jsem však k dispozici žádné zákulisní informace neměla, ale pokud Prymula na ministerstvu aplikoval tu praxi, na níž byl zvyklý z hradecké nemocnice, raději to nechávám bez komentáře.

Na jaře tohoto roku vystoupil Prymula doslova jak Fénix z popela a začal nám kázat a ovlivňovat naše životy. Denní exhibice v médiích a moc nad námi mu zjevně zachutnala. A teď možná nastala jeho ještě slavnější chvíle. A protože je to pán podnikavý, zřídil si pro jistotu v červnu živnost na výrobu lékařských a dentálních nástrojů a potřeb a výrobu zdravotnického materiálu. Zřídil si ji údajně „zcela náhodně“ v době, kdy v tomto odvětví protékají na celém světě miliardy. Stačí se totiž podívat na ceny nejlevnějších respirátorů. A já se mohu jen ptát, jak si vůbec může státní úředník dovolit zařizovat si soukromé podnikání v oboru, v němž pro stát pracuje? Prymula se zjevně z chůze na hraně střetu zájmů nepoučil, ale pak by měl být umravněn zvenčí. Jenomže to se neděje a dostává se mu naprosto neadekvátně obrovského prostoru. Novináři tvrdí o sobě, že jsou strážci demokracie, ale v tomto případě hájí spíše jeho osobní zájmy než zájmy nás všech.

Nerozporuji tu věčně opakovanou pravdu o Prymulově odbornosti, přesto mě napadá, jak tento jinak  amorální jedinec, který minimálně mlží a fabuluje, může něco kázat? Jak někomu takovému můžeme věřit? Mně to rozhodně nejde. Už když ho vidím, přepínám a vůbec ho neposlouchám. Protože stále dokola říká děsivé prognózy a libuje si v tom, že se stal vůdcem akce covid. Když luskne prsty a pořádně to vyargumentuje, vypne nás všechny a během jednoho slunného odpoledne.

Považuji za trestuhodné, že zrovna on dostal takovou moc. Neboť mu samozřejmě nezáleží vůbec na tom, jestli ekonomicky zlikviduje půlku občanů České republiky, protože on i jeho rodina jsou navždy finančně zajištění. Jeho očividně vůbec netrápí, že kvůli koronavirovému šílenství spousta lidí nedosáhne na lékařskou péči, kterou přitom potřebují a která by jim mohla zachránit či zkvalitnit život. On tento komatický stav společnosti bude prodlužovat donekonečna, protože to jednoduše dost „sype“. A dokud to sype a panáčci poslušně  tancují, nemusí se nic měnit. On sám asi nepotřebuje kulturu a sport,  potřebuje jen vydělávat a rozdávat příkazy. Ale my ostatní ony rozptylující radosti potřebujeme, protože se nám pak dýchá i existuje snesitelněji.

A tak pokud by Prymula opravdu nastoupil do funkce ministra, asi by velmi rychle vyhlásil stav nouze, čímž  už v médiích nejméně týden vyhrožuje. My bychom pak ale měli vyrazit halasněji do ulic. Protože tady se jedná o nás a o budoucnost našich dětí. Covid totiž nikam neodletí, on tady s námi zůstane a proto se s ním musíme naučit zacházet. A to se nenaučíme, když se před ním na rozkaz jednoho slavomama zavřeme doma.

 

Dovětek: Tento text jsem psala dopoledne, nyní ve 12 hodin jsem se dočetla, že tím ministrem bohužel bude…

Reklama