Komentáře: Proč bloger Jiří Hrebenar zbytečně démonizuje Jana Kopala aneb Mlčeti je skutečně někdy zlato https://blog.respekt.cz/bittnerova/proc-bloger-jiri-hrebenar-zbytecne-demonizuje-jana-kopala-aneb-mlceti-je-skutecne-nekdy-zlato/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: Anonym https://blog.respekt.cz/bittnerova/proc-bloger-jiri-hrebenar-zbytecne-demonizuje-jana-kopala-aneb-mlceti-je-skutecne-nekdy-zlato/#comment-180009172 Sat, 23 Jan 2021 18:24:26 +0000 https://blog.respekt.cz/?p=170043577#comment-180009172 Od: Martina Bittnerová https://blog.respekt.cz/bittnerova/proc-bloger-jiri-hrebenar-zbytecne-demonizuje-jana-kopala-aneb-mlceti-je-skutecne-nekdy-zlato/#comment-180007954 Thu, 17 Sep 2020 13:40:14 +0000 https://blog.respekt.cz/?p=170043577#comment-180007954 Milan Kovár – já si reakce četla až teď. Ano, dříve se pod blogy hojně diskutovalo. To zůstalo zachováno na IDNES, řekla bych. Jenomže na tomto webu je odjakživa příšerná cenzura, což jsem sama kdysi zažila. Mimochodem mně vymazali i blog o Máchovi a Dnu poezie… Tady na Respektu cítím ještě stále otevřený prostor, proto tady občas jsem a proto sem i někdy něco napíši.
Bohužel obecně se z diskuse, kde docházelo k výměně i protichůdných názorů, stala verbální bitka, souboj o to, kdo urazí více toho druhého, kdo překřičí ostatní… Je to obrovská škoda, protože rozdílné názory nám pomáhají tříbit ty naše. Ale nemá smysl plakat nad světem, který už neexistuje.

]]>
Od: Milan Kovár https://blog.respekt.cz/bittnerova/proc-bloger-jiri-hrebenar-zbytecne-demonizuje-jana-kopala-aneb-mlceti-je-skutecne-nekdy-zlato/#comment-180007680 Tue, 18 Aug 2020 12:57:47 +0000 https://blog.respekt.cz/?p=170043577#comment-180007680 No vida. Jednou za čas – za velmi dlouhý čas – mrknu na zdejší blogy, a co nevidím? U článku paní Bittnerové vznikl zárodek diskuse! To je u blogů média, které se kdysi názvem „Respekt“ honosilo plným právem, nevídaná věc. Kde jsou ty časy…! Články samotné mívaly čtenost v řádu tisíců a diskuse pod nimi měly stovky příspěvků. Tomu dnes už nikdo neuvěří, snad vyjma těch, kteří pamatují.

Všechno zlé je k něčemu dobré, paní Bittnerová. Samozřejmě velmi dobře rozumím tomu, jak se jeden cítí, když si člověka, k němuž máme přátelský vztah, vezme do práce nevymáchaná huba a otírá si o něj své špinavé holínky. Možná, že na Vašem místě bych taky vystartoval, a možná, že bych nebyl tak decentní, jak umíte být Vy. – Já vím, mně se to mluví, protože mne se ta záležitost osobně nedotýká.

Ale mohu-li poradit, radil bych nepřeceňovat a nepřikládat váhu tomu, co nestojí za psí štěk. Prošel jsem si při této příležitosti články asi měsíc nazpátek a konstatuji, že je skoro nikdo nečte. Čtenosti vesměs kolísají v rozmezí 100 – 200 čtení, víc jen výjimečně. Je to dlouhodobý trend. Pokud se tedy nějaký samozvaný morální kompas na klávesnici rozmáchnul, aby Vašeho kamaráda poplival, má jeho konání velmi, ale opravdu jen velmi lokální a omezený dosah. Přínos nízké čtenosti je ten, že o tom skoro nikdo neví.

Tady stojí za zmínku ještě jeden poznatek z dob, na které upomínám v prvním odstavci.

Za oněch starých časů bloggeři velmi stáli o vysokou čtenost a dlouhé diskuse; vnímalo se to jako svého druhu kritéria kvality textů. Našli se i tací, kterým psaní moc nešlo, ale vynikali v dovednostech přelstít systém a čtenost a hodnocení si sami „naklikat“. Většinou se to poznalo na první pohled v diametrálně odlišných čtenostech textů toho výtečníka 😉 Nepochybuji, že to pravidlo platí dodnes.

Nebyl bych to já, kdybych si do Vás trošku nezavrtal, ale Vy mně to jistě odpustíte, poněvadž tušíte, že to nemyslím zle.

Jméno Hrebenar se skloňuje podle vzoru „pán“, takže správně má být „…podle textu Jiřího Hrebenara“, nikoli „Hrebenare“, jak stojí hned v první větě Vašeho článku. – Hádám, že jde o překlep, protože tyhle věci Vy samozřejmě víte.

Mějte se pěkně, ať se daří.

]]>
Od: Jiří Hrebenar https://blog.respekt.cz/bittnerova/proc-bloger-jiri-hrebenar-zbytecne-demonizuje-jana-kopala-aneb-mlceti-je-skutecne-nekdy-zlato/#comment-180007679 Sun, 16 Aug 2020 22:54:53 +0000 https://blog.respekt.cz/?p=170043577#comment-180007679 Děkuji za Váš názor, máte na něj samozřejmě právo. Zastat se člověka, kterého osobně znáte a se kterým si tykáte, je chválihodné, nicméně nemusí to být objektivní, ale na to ve formátu blogu máte zajisté právo.

Nicméně si nemyslím, že Jan Kopal je, jak píšete, jeden z nejnebezpečnějších lidí v České republice. Má krajně pravicové názory, na které má samozřejmě právo a já s nimi nemusím souhlasit a pokud takové názory jsou v rozporu se zákonem, řeší je policie jako v případě Kopalova schvalování terorismu, i když policie vyšetřování později zastavila.

Jana Kopala nedémonizuji, prostě jen zmiňuji pravdu, nic víc.

Ke Kopalovi jsem napsal dva odstavce:
„Ve veřejném prostoru facebookových příspěvků je k dispozici také momentka s krajně pravicovým aktivistou Janem Kopalem, který fotografii na svém profilu zveřejnil. Kopal se usmívá, Xaver zahájil tradiční postoj, i když i v tomto případě mohl velmi dobře vědět s kým se fotí.

Jan Kopal býval členem SPD, než ho z hnutí vyloučili poté, co analytik Evropských hodnot Roman Máca na svém facebookovém profilu zveřejnil, že člena SPD Kopala v minulosti prošetřovala policie kvůli schvalování teroristického útoku 11. září 2001 na World Trade Center. Jan Kopal je obecně na extrémistické scéně známou osobou. V roce 2008 spoluzakládal krajně pravicové občanské sdružení Národní domobrana. Býval členem v řadě ultrapravicových stran jako Vlastenecká fronta, Národní strana či Národně sociální blok. Jan Kopal podpořil teroristické útoky v New Yorku, když uvedl, že „země, která v minulosti v podstatě podporovala mezinárodní terorismus a účastnila se například vraždění civilního obyvatelstva v Jugoslávii, si nic jiného než takový útok nezaslouží“, za což byl policií stíhán, až následně v roce 2002 bylo stíhání zastaveno. To jen aby veřejnost krásně věděla, s kým se radní Rady ČT na krajně pravicovém setkání fotí.“

Nemám pocit, že jsem v nich pana Jana Kopala démonizoval. Zveřejnil jsem fakta, jinak nic víc. A fakta nejsou démonizací. Nemyslím si, že by se radní Rady ČT měl fotit s člověkem známým z radikální scény.

A k osobě pana Luboše Veselého, zvaného Xaver…je radním Rady ČT, působí jako moderátor na ČRo, jako takový svou přítomností na shromáždění krajně pravicových extrémistů porušuje mravní kodexy. Není normální, aby se redaktoři nebo moderátoři ČRo fotili s politiky a navštěvovali, třeba i o svém volnu akce extrémistů. U běžných zaměstnanců by se to řešilo, doufám, že se celá záležitost bude minimálně na ČRo řešit také. Totéž by bylo správné na Radě ČT, kde by pan Veselý měl přinejmenším radním vysvětlit, co v Příčovech dělal.

Zákon o ČT, § 5 říká, že člen Rady nesmí mít funkce v politických stranách nebo v politických hnutích, ani nesmí působit v jejich prospěch při výkonu své funkce v Radě. A kdo komu vymluví, že fotka s fanynkou/členkou Trikolory, Vandasem není náznakem ochoty politizovat Radu ČT třeba požadavky podobných hnutí?

Ano, vím, pan Veselý se na Twitteru vymlouval v mnoha příspěvcích, že když ho někdo požádá o fotku vyhoví, a že i Vandas je koncesionář…to spíš podle mého názoru cosi vypovídá o panu Veselém samotném. Pokud na sraz extrémistů přišel jen proto, aby zde natočil ze srazu dokument, věděl ve svých letech, že tak bude činit v rozporu minimálně kodexu ČRo a zásadami Rady ČT, a že svou účastí pošpiní sebe, subjekty, ve kterých pracuje, a že lidé budou kritizovat Veselého účast v Příčovech, protože radního Rady ČT by skutečně koncesionář na takové akci nečekal.

Volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by se měl skutečně podle mého názoru zamyslet nad tím, zda by pan Veselý měl být ve funkci radního Rady ČT.

Paní/slečno Bittnerová, můžete mít na to jiný názor, máte na to právo, ovšem uznejte sama, že setkání extrémistů nejrůznějšího ražení není místem, kde by se měl nacházet radní Rady ČT, ať už k přítomnosti měl jakékoli osobní důvody.

]]>
Od: Martina Bittnerová https://blog.respekt.cz/bittnerova/proc-bloger-jiri-hrebenar-zbytecne-demonizuje-jana-kopala-aneb-mlceti-je-skutecne-nekdy-zlato/#comment-180007678 Sun, 16 Aug 2020 15:58:22 +0000 https://blog.respekt.cz/?p=170043577#comment-180007678 Děkuji za reakci:-)

]]>
Od: Martin Beran https://blog.respekt.cz/bittnerova/proc-bloger-jiri-hrebenar-zbytecne-demonizuje-jana-kopala-aneb-mlceti-je-skutecne-nekdy-zlato/#comment-180007677 Sun, 16 Aug 2020 15:11:37 +0000 https://blog.respekt.cz/?p=170043577#comment-180007677 přesně řečeno

]]>